Tweetaligheid kan dementie uitstellen –

Het spreken van meer dan één taal kan bijzonder handig zijn in het zakelijk leven of als je op vakantie gaat. Een recente studie heeft nu uitgewezen dat het ook goed kan zijn voor je gezondheid.

De sociale en culturele voordelen van meertaligheid zijn al langer bekend; kinderen die in een tweetalig gezin opgroeien, krijgen een breder beeld op cultuur en hebben een grotere affiniteit met talen. In een artikel in het medisch tijdschrift Neurology hebben wetenschappers nu aangetoond dat de processen in de hersenen waar geschakeld wordt tussen talen van invloed zijn op de effecten van dementie.

In een gezamenlijke studie van het Nizam’s Institute of Medical Sciences in India en de universiteit van Edinburgh is ontdekt dat personen die vloeiend twee of meer talen spreken pas op een later moment de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie en frontotermporale dementie ontwikkelen.