Doema wil dat Russisch een officiële EU-taal wordt –

Volgens een bericht uit de Voice of Russia wordt er in de Doema, de Russische Tweede Kamer, geprobeerd om voldoende steun te krijgen om het Russich bij de EU te laten erkennen als officiële taal van de EU. De poging maakt een kans nu nieuwe EU-regels het mogelijk maken om een nieuwe taal toe te voegen mits daar ten minste één miljoen handtekeningen voor worden verzameld.

Volgens Alexei Zhuravlyo, lid van de defensiecommissie van de Doema, zou het geen enkel probleem moeten zijn om een miljoen handtekeningen te verzamelen vanwege de aanwezigheid van Russische gemeenschappen binnen de EU. De Russiche overheid, die internationale samenwerking propageert, zal dit intiatief zeer waarschijnlijk steunen.

Het Russisch is een van de grootste talen ter wereld en de grootste in Europa. Het is de grootste Slavische taal en behoort tot de Indo-Europese taalfamilie. Er zijn ongeveer 145 miljoen moedertaalsprekers en circa 110 miljoen mensen spreken Russisch als tweede taal. Ongeveer 6% van de bewoners van de EU spreekt Russisch.